Kız Çocuklarında Labial Füzyon

35

Labial Füzyon

Labial füzyon en sık 13 ay ile 6 yaş arası görülür. Sıklığı hakkında %1 ile 39 arasında değişen farklı rakamlar verilmektedir. Labiumlar, kızçocuğunun dış genital organlarının dudakları) kısmen veya tamamen yapışabilir. Aileler vaginanın ortadan kaybolduğu, vaginasının olmadığı veya idrar yaparken kızlarının ağrısı olduğunu ifade ederek başvururlar. Gerçekten bazı olgularda üretra orifisi kapanabilir, hasta çatallı idrar yapar veya idrar yaparken aşırı zorlanır. Vulvar kaşıntı diğer sık rastlanan semptomdur.

Altında yatan temel fizyopatoloji; genital bölgede yeterli hijyenin olmadığı veya aşırı hijyenin olduğu bir ortamda, östrojen yokluğu ile beraber labiumlarda epitelial hasar olması ve her iki dudağın birbirine değerken vücut tarafından iyileşme sürecinin gerçekleştirilmeye çalışılması sonucu adezyon formasyonunun oluşması yani yapışmasıdır. Aşırı hijenden kasıt, annelerin aşırı titiz bir davranış ile kızlarının genital bölgelerini sürekli ve aşırı bastırarak silmeleri sonucu epitel hasarı ile ortaya çıkar.

Aşağıda 6 aylık bebekte labial füzyon görüyorsunuz. Vajina girişi nasıl da kapalı gibi görünüyor. 

Tedavide, genital hijyene dikkat edilmesi ve 15 gün ara ile 3 kez lokal östrojen verilmesi yeterli sonucu sağlamaktadır. 3 aylık periyodun sonunda hala yapışıklık devam ediyorsa 3 ay daha aynı tedaviye devam edilebilir. Elle anestezi olmaksızın labiumların ayrılması çocukta travma yaratacağı için uygulanmamalıdır. Üstelik elle veya gereksiz cerrahi ile labiumların elle ayrılması sonrası yine östrojen uygulanmalıdır.Eğer elle ayrıldıysa yine 10 günlük östrojenli krem uygulanmalıdır. Zira tekrar kapanır. 10 günün üzerinde östrojen asla kullanılmamalıdır. Sistemik etkileri derhal görülmeye başlar. Östrojenle labiumlar ayrıldıktan sonra bazı pediatrik jinekologlar vazelin uygulamasının dudakların tekrar yapışmasını engelleyeceğini ileri sürmüşlerdir. 

Cerrahi sadece ve sadece çocuk idrarını yapamaz, boşaltamaz ise yapılmalıdır. Bunun dışında asla başvurulmaması, yapılmaması gerekir. 

23 Eylül 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 10 Şubat 2017 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.