Rahim Kanseri (Endometrium Kanseri) Giriş

14
0

Endometrium Kanseri ile ilgili bu ve diğer  bölümlerde, rahim kanseri dediğimde endometrium kanserinden bahsedeceğimi burada öncelikle vurgulamak istiyorum. Anlaşılır biçimde konuyu kavramanız için bu gerekli. Uterus kelimesi latince rahim anlamına gelir. Uterus kanserleri  endometrial kanserler ve uterus sarkomları olmak üzere iki temel başlık altında incelenir. Uterus sarkomları nadir tümörlerdir ve rahim kanserlerinin (uterus kanserlerinin) %3’ünü oluştururlar. Bu tümörlere ayrıca döneceğim. Endometrium rahmin içini döşeyen, daha kolay anlamanız için; çocuğun yerleştiği kaviteyi döşeyen dokudur. Rahim kanseri denilince işte bu dokunun kanserleri anlaşılır.

Tüm rahim kanserlerinin yaklaşık%97’si endometrium dokusundan kaynaklanır. Geri kalan %3’ü ise uterus sarkomlarıdır.

Bokhman 1983 yılında iki özel tip tanımlamıştır endometrium kanseri için ve bu sınıflama hala kullanılmaktadır:

  1. Tip I: Olguların %90’ı tip I endometrium kanseridir. Bu hastalar sıklıkla Tip II hastalara göre daha gençtir. Ortaya çıkan tümör östrojen hormonuna bağımlı olarak, östrojen hormonunun çok yükselerek ve progesteron hormonu ile karşılanmaması, dengelenmemesi sonucu rahimiçi dokuda ortaya çıkan onkojenik süreç sonucu gelişen tümörlerdir. Erken evrede saptanırlar ve sıklıkla klinik olarak iyi giderler yani prognozları iyidir.

  2. Tip II: Bu hastalar tüm endometrium kanserlerinin %10’unu oluştururlar ve sıklıkla daha ileri yaşta görülürler, daha ileri evrede saptanırlar ve klinik olarak kötü gitme olasılıkları yüksektir.

Aşağıda 2005 yılı itibari ile Türkiye’de kadınlarda saptanan ilk 10 kanserin sıklığını görüyorsunuz. Bu veriler çok sağlıklı olmasa da, eldeki ve Sağlık Bakanlığı’nın verebildiği tek veri olduğu için tarafımdan buraya konuldu. Fikir vermesi açısından önemlidir. Bu tabloya göre ülkemizde kadınlarda rahim kanseri görülme sıklığı yaklaşık 100.000’de 5.4’dür.

Türkiye’de Endometrium Kanseri Sıklığı

 

3 Eylül 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 24 Ekim 2020 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın