Rudimanter Horn: Nadir Görülen Rahim Anormalliğinin Laparoskopik Cerrahisi

14

Rudimanter Horn: Nadir Görülen Rahim Anormalliğinin Laparoskopik Cerrahisi

https://www.youtube.com/watch?v=GwwS9tWYxPs

Uterus unikornis ve rudimanter horn anormalliği son derece nadir görülen bir rahim anormalliğidir.

Embriyolojik gelişim sırasında kadın genital sistemi “mülleryen kanal” adı verilen yapılardan oluşur. Bu kanallar 20.gebelik haftasında anne karnında birleşmiş ve rahim, rahim ağzı ve vajinayı oluşturur. Bu kanalların anne karnında 5. ile 8.gebelik haftasında birleşmesinde ortaya çıkan problemler bizlerin “Rahim Anomalileri” dediğimiz hastalıkların gelişmesi ile sonlanır.

Rudimanter Horn 1
Mülleryen kanal anormalliklerinin ne oranda görüldüğü net olarak bilinmemektedir. Sorenson ve ark.’ları laparoskopik tüp ligasyonu yapılan olgularda mülleryen sistem anomalisi görülme sıklığını % 1.2 olarak bildirirken, Manechi ve ark.’ları, anormal uterin kanama sebebiyle histeroskopi yapılan hastalarda uterus unikornisin görülme sıklığını % 0.3 olarak bildirmişlerdir.

Uterus unikornis, mülleryen kanalların füzyonu sırasında oluşan defek sonucu gelişen bir anormalliklerden biridir ve sıklıkla rudimanter horn ile beraber olur. Uterus unikornisden kasıt, rahimin yarısının olmamasıdır. Tek taraftaki kanal gelişirken diğer kanal güdük kalır ya da diğer kanal ile birleşemese bile bir tarafta güdük bir rahim olarak kalır. Şayet içinde endometrium (rahim içi doku) var ise genç kız adet görmeye başladığında bu güdük ve hiçbir bağlantısı olmayan taslak rahimde içine kanamaya başlar. Böylece biriken kan genç kızda ağrıya neden olur.
Uterus unikornis ise; infertilite, habitüel abortus (tekrarlayan düşük), endometriozis gibi farklı jinekolojik ve obstetrik komplikasyonlara yol açar.

Ameliyatını gördüğünüz hasta, 14 yaşında genç kızdır. Doğumsal olarak mülleryen kanalları gelişmemiş, sadece bir tarafta rudimanter horn (güdük bir rahim) oluşmuştur. Normal bir rahimi bulunmamaktadır. Ancak ergenlikle beraber hormonal açıdan aktif hale gelen endometrium (rahim içi) dokusunun kanamaya başlaması ile gerilen rudimanter horn ağrı yapmaya başlamıştır.

Bu nedenle laparoskopik olarak ameliyatı yapılan ve rudimanter hornu çıkartılan hastanın diğer ilginç özelliği böbreğinin pelvis yerleşimli olmasıdır. Ameliyat sırasında önemli nokta karının alt kısmına yerleşmiş olan böbreğin damar ve idrar yollarına zarar vermemektir.
Aileler tarafından hep sorulan soru ise bu güdük rahimin vajina ile birleştirilip birleştirilemeyeceğidir. Açıkçası bu tip ameliyatlara fistülizasyon ameliyatı denmektedir ve hele rahim ağzı olmayan güdük bir rahim ile başarılı olma şansı hiç yoktur.

1.Rock J.A. Surgery for anomalies of the müllerian ducts. In: Rock J.A., Thomson J.D. editors. Te Lınde’s Operative Gynecology. 8th ed. Philadelphia – New York: Lippincott-Raven publishers. 1997; 31:687-729.
2.Heinonen P.K. Unicornuate uterus and rudimentary horn. Fertil Steril. 1997; 68:224-230.
3.Liu M.M. Unicornuate uterus with rudimentary horn. Int. J. Gynaecol. Obstet. 1994; 44:149-153.
4.Ravasia D.J., Brain P.H., Pollard J.K. Incidence of uterine rupture among women with mullerian duct anomalies who attempt vaginal birth after cesarean delivery. Am. J. Obstet. Gynecol. 1999;181:877-881.

24 Ekim 2014 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 28 Ekim 2020 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.