Aşkın Nörofizyolojisi ve DSM V Doğrultusunda Kadında Cinsel Ağrı Bozukluklarına Yeni Yaklaşım

22
0

AŞK, CİNSELLİK VE MONOGAMİ
İNSAN DOĞASI VE CİNSELLİĞİNİN FİZYOLOJİK TEMELLERİ

“Aşkın Nörofizyolojisi”

İzmir benim memleketim sayılır. Nazilli’liyim. Dedem Nazilli müftüsüydü ve çocukluğumda yediğim Nazilli’nin tahinli pidesinin tadı hala beyin kıvrımlarıma kazınmış duruyor .

Ama anne tarafım İzmir’lidir. Rahmetli menekşe gözlü anneannem, Üçkuyular semtinde otururdu. Şimdi yüksek binaların arasına sıkışmış, adeta ezilmiş gibi duran “Havuzlu Site”nin etrafı, 7-8 yaşımda benim oyun alanımdı. Oralar tarla ve bahçelerle kaplıydı. Eşeğe binip pazara gittiğimizi söylersem, bilmem inanır mısınız ? Ve ben yazın balkonda yatar, sabahı heyecanla bekler, gün doğumunu, o sırada ufukta beliren lacivert, mavi, turuncu renklerin olağanüstü uyumlu dansını seyrederdim. Günün en güzel zamanıydı. Arkadaşlarımı ayartıp, sokakları temizleyen koca koca fırçalı arazözlerin arkasında kaçak yolcu kontenjanından sokak sokak dolaşırdım. Eşek arılarının yuvalarına saldırılar düzenleyip, gizlice meyve bahçelerine dalıp bekçi köpeklerinden kaçarken sağımı solumu çizer, berelerdim. İzmir benim çocukluğumun gün doğumu, renkleri, haylazlığı ve anneannenin koşulsuz sevgisi demektir. O yüzden öylesi özeldir.

Sanırım, tam da bu nedenle, “Aşk” gibi bir konuyu İzmir’de konuşmak çok uygun oldu. 200’den fazla meslektaşım salondaydı. Tartışma da güzeldi. Ama günün olayı yaşlı bir meslektaşımın gelip nörolog olup olmadığımı sorması oldu :-).

Helen Fisher’ın videolarını Youtube’de seyredebilirsiniz. Kendisi antropolog. 170’den fazla uygarlığı incelemiş ve hepsinde “aşk” olgusunun neredeyse aynı biçimde betimlendiğini görmüş. Bunun üzerine bir hipotez geliştirmiş. Kısaca tüm memelilerde çiftleşme eylemi öncesi sergilenen davranışların aynı olduğunu (ilgi mimiklerinde artış, dikkat v.s.) dolayısıyla memelilerde beyinde eş seçimini şekillendiren benzer bir mekanizma olduğunu ancak insanda bu nöral mekanizmanın evrimleşerek “AŞK” olarak bilinen duygu durumun fizyolojik alt yapısını oluşturduğunu savunmuş.
Gerisini ve daha fazlasını videodan dinleyip izleyebilirsiniz :-).

Saygı ve sevgilerimle
İyi ki varsınız…

30 Kasım 2012 İzmir Crown Plaza Hotel TJOD Konferansı
Prof. Dr. Süleyman Engin Akhan Canlı Yayın Kaydı

11 Kasım 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 07 Ocak 2023 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın