Kız Çocuklarının Jinekolojik Muayenesi Nasıl Yapılır?

15
0

Kız çocuklarının jinekolojik muayenesi farklıdır.
Bu yaş grubunda hastanın muayenesi basit ve problemsiz bir muayene olmasına rağmen doktorun mutlaka yenidoğan, çocukluk, prepubertal ve pubertal dönemde genital organların anatomi ve fizyolojisine, bu dönemde ortaya çıkan farklılıklara aşina olması gerekir.
Kız çocuğunun muayenesi sırasında mutlaka boy ve kilo not edilmelidir. Muayene mutlaka Baş-boyun-göğüs-abdomenin inspeksiyonu ile başlamalı, meme ve batının muayenesi ile devam etmelidir. Meme muayenesi sırasında doktor, Tanner evrelemesine göre göğüslerin evresini saptamalı, meme başlarının rengine dikkat etmelidir. Erken evre göğüs gelişimi olmasına rağmen aşırı koyu renkte meme başları ekzojen hormon alımı açısından tipik bir bulgudur. Batın palpasyonu dikkatli bir biçimde muayene edilir. Ele kitle gelip gelmediği değerlendirilir.
Bilmeniz gereken en önemli nokta yaşı ne olursa olsun yaptığınız olumsuz herhangi bir şeyi çocuk ve ergenler asla unutmaz sadece yaşla beraber algı ile tepki düzeyi değişir. Önce konuşmanız, iletişim kurmanız gerekir. Şikayeti önce çocuktan dinlemek gerekir. 4 yaş ve üzerinde, eğer doktor çocuğun dilini kullanıyorsa (ör:popon sabahları kaşınıyor mu? vs) ve çocuklarla iletişim kurmada tecrübeliyse tüm çocuklar şikayetlerini anlatabilir.
Şayet onu kaile almaz ve annesi ile konuşursanız o da sizi kaile almaz bir süre sonra. İletişim, muayeneden çok daha önemlidir. (Gerçi tıbbın her branşında böyle ya!) 7-8 yaşına kadar hatta bazen daha ileri yaşlarda bile muayene, annesinin kucağında yapılır. Annesi jinekolojik masaya oturur, kızı kucağındadır ve küçük çocukta olsa, yapılan işin mahrem bir durum olduğunu vurgulamak için mutlaka bacakları ve mahrem yerleri örtü ile korunur. Muayene sırasında annesi ile ten temasının olması, kendini güvende hissetmesini sağlar.
Pediatrik Jinekolog, muayene sırasında kullanılan aletlerin çocuk tarafından dokunulup incelenmesine müsaade etmelidir.
Pediatrik olgularda jinekolojik muayene endikasyonları: (1) Jinekolojik şikayetler: vaginal akıntı, kaşıntı, genital veya abdominal ağrılar, infeksiyon şüphesi, tümör veya malformasyon olabileceğini gösteren kanama. (2) Endokrinolojik nedenler: östrojenizasyon ve/veya androjenizasyon bulguları, muayene sırasında fark edilen ambiguous genitalia. (3) Şüphelenilen veya kanıtlanmış cinsel taciz. Doktordan özellikle objektif taciz kanıtını bulması ve tariflemesi istenir.

22 Ağustos 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 10 Şubat 2017 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın