“Lütfen Hocam Bu sorularıma cevap verin. Bu sıkıntıdan kurtarın beni”

25

Her hafta benzer başlıklarda en az 4 ya da 5 mail alıyorum. Bu sefer, üstelik geçen gün canlı yayın da yaptığım için, hem Facebook’da ki canlı yayın kaydı, hem de bazı cevapları okumanız açısından soruların bazılarını ve verdiğim cevapları sizlerle paylaştım.

Videoda, Türkiye de genital siğil sıklığı, Gebelikte genital siğil nasıl tedavi edilmeli, siğili olan kadın nasıl doğum yapmalı, erkekte genital siğillere yaklaşım, virüs vücuttan ne zaman atılır, kadında genital siğil tedavisinde eşlerin değerlendirilmesi gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

İlk mail yukarıda ki başlık ile geldi. Hasta gerçekten zor durumda. Unutmayın ki, ülkemizde genital siğil Fransa ve Almanya’da görülen sıklıkta görülüyor. Bu veriler oldukça sıkı bir araştırmaya ait. Lütfen videoyu izleyin.
Aşağıdaki soruların cevapları ve daha fazlası videoda ınınınnn

Hastanın soruları ve cevaplarıma gelince;

  1. Lezyonun oluşmaması Kondilomların geçtiğinin göstergesi mi?

    Evet ! Ben sıklıkla 6 ay beklenmesini istiyorum. Şayet hiç lezyon çıkmaz ise ve hasta 40 yaş altında ise aşı da öneriyorum. Aşı yapılması tartışmalı olsa da, özellikle siğiller söz konusu olduğunda yapılması sonraki olası bulaşmaları engellediğine inandığım için öneriyorum. Ama vurgulamak gerek, öne sürdüğüm bu görüş tartışmalıdır!! Diğer taraftan zaten virüs vücudunuzda, aşılanmak anlamsız görüşü ise açıkçası “anlamsız” ve eski bilgi. Virüs vücuttan atılır.

  2. 2015 Yazında evlenmeyi planlıyorum eşimin aşı olması gerekir mi?

    Eşimi bu aşı yüz yüz korur mu? Aşı yaptırmadan cinsel ilişki yaşamamız hastalığı eşime bulaştırır mı?
    Eşinizin aşılanmasını öneririm ama açıkçası bu aşılar koruyucu aşıdır ve çapraz reaksiyonlar ile birlikte koruyuculuğu %83 maksimumdur. Dolayısıyla her zaman bir olasılık söz konusudur. Aşı değil ama korunmaksızın (kondom kullanmaksızın) ilişkide bulunmanız problemdir. Kondom kullanın ve tüylerinizi almayın. Böylece eşinizin genital bölgesi ile minimum temasta bulunur sizin genital bölgeniz ve gözden kaçan siğiller olsa da, bulaşma riski çok ama çok düşük olacaktır. Hele şu anda lezyon var ise mutlaka tedavi olun ve sonra ilişkide bulunun.

  3. Lezyonlar sürekli olarak çıkacak mı ?

    Hayır sıklıkla 6 ay içinde ortadan kalkarlar. Kimi zaman özellikle siğiller kanatıldı ise bu süreç 1.5 yıla kadar uzamaktadır. Doktora düşen hasta ile dürüstçe süreci konuşmak ve ona göre davranmaktır. (Lütfen videoda erkeklerde genital siğiller ile ilgili bölümü izleyin!)

  4. Elma sirkesinin lezyonları yok ettiği konuşuluyor. Bende bunu denedim ve gerçekten lezyonu yok etti. Sizce ne kadar faydalı sirke?

    Bence faydalı olabilir. Sonuçta asetik asit ile aynı şeyden bahsediyoruz. Sirke dediğiniz şey “asit”tir Bu nedenle zaten kadınların akıntılarını tedavi etmek için yüzlerce yıldır kullanıla gelmiştir . Ama asidin etkisi de bir yere kadardır.

  5. Aşı olmalı mıyım?

    Sorunun cevabını yukarıda vermiştim Olmanızı öneririm. Ama şart mı? Soru işareti…

  6. Çörek otu bu hastalığı vucüdumdan atmamda yardımcı olacak mı ?

    HAYIR. Kocaman hayır Elma sirkesi eyvallah ama çörek otu pek değil
    “Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. Nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini” içerir.
    Bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia edilir ama kimin bağışıklık sistemini ve ne kadar süre ile??? Diğer taraftan virüs (HPV) zaten kana karışmaz ki. E o zaman soruyu tekrarlayalım ve şöyle soralım HPV’ye karşı bağışıklık sistemini etkiler mi? Belki başka hastalıklarda ama bu durumda değil.
    Vee çöret otunun günde 1 kaşıktan fazla tüketilmesi özellikle böbrek ve Karaciğerde problem yaratır, yarardan çok zarar verir. Mideyi de olumsuz etkiler (1).

  7. Kan verebilir miyim?

    Kesinlikle verebilirsiniz. HPV virüsü Kana geçmez!!

İkinci mail kocası ile sorun yaşayan bir kadın hastadan geliyor. Önce mail:

“Eşim Hpv konusunda endişeleri yüzünden tuvaletleri, kapı kollarını hatta elbiselerini bile çamaşır suyu ile yıkamaya başladı. hocam bu virüs vücut dışında canlı kalır mı, bunun bir süresi falan yok mu…
Cep telefonunu bile çamaşır suyu ile silmeye başladı. Hocam öneri ve yardımlarınızı bekliyorum. Selamlar hocam “

Açıkçası bu durum az da olsa, hastalarımda gördüğüm bir problem. Kimi zaman kadın, kimi zaman erkek şikayetçidir eşinden. Öncelikle bilmelisiniz ki, “Genital” HPV’ler adı üzerinde genital bölgeye “ilgi” gösterirler!! Dolayısıyla dokunma v.s. ile bulaşmaları bazı oldukça özel durumlar hariç imkansızdır!

Burada hastada görülen ve eşini, hatta evde yaşayan diğer bireyleri (ki birkaç kez çocukları da şikayetçi olarak geldiler) rahatsız eden problem, yaşadığı strese bağlı altta yatan obsesif bir davranış bozukluğunun ortaya çıkması şeklinde ifade edilebilir. Ve gerekirse bir psikiatristten yardım alınması gerekir. Hasta açısından da zor bir durumdur. Sıklıkla anlatmaya çalışsam da kimi hastalara mutlaka profesyonel yardım gerekebiliyor.

Canlı yayın videosu kapak görselinde. Umarım faydalı olur.

Sevgi ve Saygılarımla
İyi ki varsınız…

Kaynakça

  1. http://blog.milliyet.com.tr/doktor-onerisi-ve-corek-otu/Blog/?BlogNo=404882

31 Ekim 2014 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 30 Haziran 2023 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.