Miyomların Tedavi Yöntemleri – Histerektomi (Rahimin Alınması)

17

B- Myomların Tedavisinde Histerektomi (Rahimin Alınması)

Çocuk sayısını tamamlamış 40 yaş üzerinde myomu olan hastalarda rahimin alınması temel tedavi yöntemidir. Bunun dışında çocuk isteği olmayan olgularda hasta ile konuşulup onayı alınarak rahim alınabilir.

Hangi hastalarda myom olsada rahimin alınmasına gerek yoktur??

 Histerektomi endikasyonu verirken önemli olan sebepsiz ameliyattan kaçınmaktır. Asemptomatik myomlar (belirti vermeyen myomlar) 12 haftalık cesametten büyük ise histerektomi endikasyonu verilebilir. Daha küçük myomlarda asemtomatik olduğu sürece operasyon endikasyonu yoktur. Çok büyük myom olsa da, hastanın aşırı kanaması veya bası hissi gibi komplikasyonları yoksa ve özellikle hasta menopoza yakın ise hastanın ameliyat olup olmayacağı mutlaka hasta ile tartışılmalıdır. Diğer taraftan bu olguların jinekologu tarafından yakından izlenmesi gerekir. Myomun boyutları 3-6 aylık izlemlerde hızla büyüyorsa myom zemininde sarkom gelişiyor olabilir ve operasyon endikasyonu vardır.  

Myomlarda histerektomi (rahimin alınması) endikasyonları aşağıda detaylandırılmıştır:

1. Anormal uterin kanama: Aşırı kansızlığa sebep olan, özellikle endometriuma (rahim içi doku) bası yapan myomlarda. (hemoglobin 7 gr.’ın, Hematokrit %24’ün altı)
2. Myomun aşırı hızlı büyümesi: Sarkom şüphesi nedeniyle hastanın opere olması gerekir.
3. Menopoz sonrası büyüme: Myomlar daha önce bahsettiğim gibi östrojen ile tetiklenen, büyüyen tümörlerdir. Menopoz sonrası normal küçülmeleri veyaaynı boyutta kalmaları gerekir. Büyüyorlarsa yine sarkom tehlikesi nedeniyle hastanın opere edilmesi gerekir.
4. Ağrı ve bası semptomları varsa: Hasta bu tip semptomları, belirtileri tolere edemiyorsa. Örneğin basıya bağlı şiddetli ağrısı olan veya böbrekleri etkilenen ya da devamlı kabızlığı olan hastalarda operasyon gündeme gelir.
5. İdrar yolu belirtileri (zor idrar yapma, tekrarlayan idrar yolu iltihabı) ve idar yollarında tıkanma oluyorsa hastanın rahimi alınabilir.
6. Myom olası bir yumurtalık kaynaklı tümör ile karışıyorsa: Özellikle yumurtalığın kendisine veya rahimin yan taraflarına yerleşerek yumurtalıktan kaynaklanabilecek, kanser olasılığı olan bir kitleyi taklit ediyor veya böyle bir kitleyi perdeliyorsa bu durumda ameliyatı yapmak gerekir. Özellikle menopozda, 55-60 arası yumurtalık kanserinde görülme sıklığı artar ve bizim açımızdan yumurtalık kanserinin izlenmesi, erken tanınması son derece önemlidir. Myom bunu engelleyecek bir lokalizasyonda ise hastayı opere etmek gerekir. 

7. Aşırı büyük myom: Hastanın rahimi 12 haftalık gebelik cesametinde veya daha büyükse ameliyat endikasyonu, kararı verilebilir.

Aşağıda myom nedeniyle rahimi alınan 47 yaşında bir hastamda myomlarla beraber ameliyat sırasında rahimi görüyorsunuz.

6 Temmuz 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 24 Ekim 2020 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.