Plasenta Akreata (Plasenta Accreata) Hasta Yönetimi ve Cerrahi Teknik

24
0

Prof.Dr.Süleyman Engin Akhan tarafından ameliyatı gerçekleştirilen plasenta akreata hastasında doğumun nasıl gerçekleştirildiği ve hastanın yönetimine ayrıca cerrahi tekniğe ait detaylar verilen video.
Plasenta Akreata (Plasenta Accreata)
Plasenta bebeği besleyen, anneden gelen kan ile bebeğe ait kan arasındaki madde alışverişinin gerçekleştiği aynı zamanda zararlı maddelerin geçişini engelleyerek adeta bir süzgeç gibi çalışarak bebeği koruyan gebeliğe dair önemli bir organdır. Bebeğin doğumu sonrası plasenta da rahim duvarından ayrılır.
Ancak kimi zaman plasenta rahim duvarına öylesi sıkı yapışır ki, rahimin kas dokusunun içine kadar girer (Plasenta accreata) ve serozaya (üst katmana) kadar ilerler (Plasenta percreata). Bununla da kalmaz ve bazı hastalarda rahim dışı organlara adeta tümör gibi ilerler. En sık mesane içine girer.
En önemli risk faktörü geçirilmiş sezaryen ameliyatıdır. Sezaryen sayısı arttıkça risk de artar.
Plasenta rahim ağzını kapatıyor ise bu duruma plasenta previa denir ve risk daha çok artar.
Eski 1 sezaryenli hastada pl.previa yok ise risk 2.sezaryende binde 3 (%0.3), pl. Previa var ise accreata riski yüzde 3’e (%3) çıkar. 10 kat artar!
Plesanta Accreata saptanan hastada yönetim:
Plasenta accreata saptanan olguda sezaryen ile doğum şarttır ve bu sırada rahimi korumak da son derece zordur. Rahimin kas dokusu içine iyice giren plasenta gibi çok ama çok kanlı bir organelin yerinden sökülmesi, rahimin kas dokusundan zorla ayırılması çok şiddetli kanama ile sonuçlanır.
Çok az olgu hariç sıklıkla rahimi almak gerekir. Bu sırada yumurtalıklar ASLA alınmaz. Konservatif kalınacak yani rahimi alınmayacak hastalara gerekirse rahimin alınabileceği anlatılmalıdır. Zira inanılmaz kanar. Yazmakla olmuyor. Yaşamak gerek ama gerçekten çılgınca kanar.
Sıklıkla rahimi almak gerekir. Yani histerektomi yapılır. Ancak plasenta rahim dışına kadar ilerledi ise mesaneden ayırmak son derece zordur ve ameliyat sırasında bir çok komplikasyon çıkabilir.
Ameliyata girmeden önce mutlaka en az 3 ünite ideali 5 ünite kan hazır olmalıdır.
Birazdan videoda ameliyatını göreceğiniz hasta 34 yaşında, 2 kez sezaryen ile doğum yapmış. Çocukları sağ ve sağlıklı.
Plasenta accreata 3.gebeliği sırasında saptandı. Ve gebeliğin 37. haftasında doğumun yaptırılmasına aile ile beraber karar verildi. Kitaplarda sıklıkla önerilen 36 hafta sonrası doğumun yaptırılması hatta hastanın 33-34. gebelik haftalarında hastaneye yatılırılmasıdır. Bu hasta özelinde aile ile konuşularak 37. gebelik haftasına kadar tüm önlemler alınarak beklenildi. Ama önemli olan hasta son derece uyumluydu.
Ameliyat öncesi kan stokları yapıldı. Kesinin normal sezaryen kesisi gibi olmayacağı, ameliyat sırasında mesane yaralanması olabileceği ifade edildi, riskler anlatıldı.
Ameliyat sorunsuz geçti ve hasta ameliyat sonrası 3. gün şifa ile taburcu edildi.

5 Temmuz 2019 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 07 Ocak 2023 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın