Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri) Tanımı ve Sıklığı

17
0

Serviks kanseri (Rahimağzı kanseri), rahimden tamamen farklı olan, rahim içinden gelen “kolumnar epitel” ile vaginadan gelen “skuamöz epiteli” içeren dolayısıyla iki farklı histolojik dokunun karşılaştığı “geçiş zonu”nun yeraldığı rahim ağzının, serviksin kanseridir. Serviks kanseri en sık bu “geçiş zonu=transformasyon zonu”olarak adlandırılan bölgeden kaynaklanır.

Serviks kanseri, tüm dünyada kadınlarda kansere bağlı ölümler içinde ikinci sırada yer alır . 2002 yılı içinde 493.000 yeni olgu saptanmıştır. Serviks kanseri sıklığı özellikle gelişmiş ve PAP- smear tarama programlarını uygulayan ülkelerde büyük oranda azaltılmıştır. Epidemiyolojik çalışmalar serviks kanseri (serviks CA) için majör risk faktörünün İnsan Papillomavirüsü (HPV) infeksiyonu olduğunu göstermektedir. Serviks kanseri – HPV infeksiyonu ilişkisi akciğer kanseri – sigara ilişkisinden daha sıkı bir ilişkidir. Diğer taraftan HPV infeksiyonu son derece yaygın bir infeksiyondur. Amerika Birleşik Devletleri “Hastalık Kontrol Merkezleri” verilerine göre dünyada seksüel aktif kadın ve erkeklerin yaşam boyu HPV ile infekte olma olasılığı en az %50 olarak bildirilmiştir. Serviks kanseri olgularının neredeyse tümünde (%99.7) HPV izole edilir. Dolayısıyla serviks CA sıklığında azalma HPV enfeksiyonlarının tanınması, önlenmesi ve tedavi edilmesi yoluyla mümkün olabilir.
Türkiye’ye ait geniş bir veri tabanımız olmamasına rağmen eldeki verilere göre (Globocan) kadınlarda ölüme sebep olan 5. kanserdir. Ülkemizde 8 ilde yapılan  yeni bir çalışmada serviks kanseri görülme sıklığı 100.000’de 3.96 olarak bildirilmiştir.

20 Temmuz 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 23 Ağustos 2014 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın