Menopozda Beslenme ve Egzersiz. Hormon Tedavisi Ne Zaman Uygulanmalı?
Menopoz dönemi bir süreçtir. Kadın bu süreçte yaşama ait dengeler oluşturmalıdır. Bu dengeler, ailesi, kişisel ilişkileri, işi, ekonomik bağlamda durumu ile ilgilidir. Önceliklerini tekrar belirlemeli ve yaşamına dair dengeleri bu bağlamda tekrar oluşturmalıdır. Yeni görüntüsüne adapte olmak ve karşılaşacağı güçlüklerle başa çıkabilmek için motive olmalıdır. Jinekoloğu ile karşılaştığı güçlükleri konuşmalı, yardım almalıdır.
Önceliklerini belirlerken beslenmesi ve fiziksel aktivitesi ile ilgili hayatını tekrar düzenlemelidir.
Menopozal Dönemde Beslenme
Beslenme gereksinimleri yaşla beraber değişir. Menopozdan sonra, optimal sağlık ve iyi olmayı desteklemek için beslenme tavsiyeleri de, tüm yönetim içinde yer almalıdır. İyi beslenme, genel sağlığı korumak ve geliştirmek için olduğu gibi kardiovasküler hastalık ve osteoporoz risklerini düşürmek için de önemlidir. Beslenme gereksinimleri kişiden kişiye değişir. Fakat genel bazı kurallar asla değişmez.
İyi bir beslenme rejiminde: Toplam yağ alımı günlük kalorinin %30’dan az ve günlük lif alımı 20-30 mg olmalı. Çeşitli meyve, sebze ve tüm-tahıllar (taneleri öğütülmemiş) mutlaka öğünlerde bulunmalı. Günlük kalsiyum alımı hormon tedavisi almıyorsa 1500 mg, östrojen kullanıyorsa 1000 mg/gün olmalıdır. Menopoz dönemindeki kadın her gün kalsiyuma ek olarak 800 IU/gün D vitamini almalıdır. Temel besinler uygun miktarlarda C, D,ve E vitaminleri, kalsiyum ve folik asit içermelidir. Kadın beslenme rejimi ile bu vitaminleri alamıyorsa mutlaka uygun preparatlar önerilmelidir. Unutmamalısınız k,i doğru beslenme, adetlerin kesilmesinin ardından menopoz döneminde, genel sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalık ve osteoporoz risklerini azaltmak için esastır.
