Trichomonas Vaginalis’e Bağlı Vaginal Akıntılar

22
0

Trichomonas vaginalis’e bağlı vaginal akıntılar ve Tedavisi

Dünyada viral etkenler dışında cinsel temasla bulaşan hastalıklara neden olan etkenlerin en sık görüleni anaerop bir protozoon (parazit) olan Trichomonas vaginalis’dir (T. vaginalis). T. vaginalis, bulaş sonrası vaginadaki dengeyi ortadan kaldırmakta, diğer mikroorganizmaların artmasına zemin hazırlamakta böylece vaginit tablosu oluşturmasının yanında bu tablonun daha da kompleks hale gelmesine yol açmaktadır. Önemli nokta T.vaginalis infeksiyonunu saptamamıza yarayacak yeterli tanısal bir test bulunmamasıdır. Belirtiler erkek ve kadın hastaların %50-60’ında saptanır. Gebelikte ise hastaların sadece %20’si belirti verir. Ancak hastaların önemli bir bölümünde belirti yoktur ve ilişkide bulunan çiftler arasında kolayca bulaşa neden olur.

Belirtiler: En önemli belirtisi vagina duvarından çok kolay ayrılmayan sarı yeşil renkte akıntı ve rahim ağzında (Serviks) “çilek manzarası” denilen görüntüyü oluşturmasıdır. %50-60 olguda vulva ve vaginada kızarıklık, ilişki sırasında ağrı (disparonia), ilişki sonrası damlama tarzı kanama ortaya çıkar.

Risk Faktörleri :     1- Birden fazla seksüel partner, 2- Kişinin N.gonorrhoeae (Belsoğukluğu etkeni) ile infekte olması,  3- Cinsel temasla bulaşan hastalık öyküsü, 4- İlişki sırasında korunma yöntemi olarak doğum kontrol hapı veya prezervatif kullanmıyorsa risk artar.  

Tedavi: Tedavide anaeroblara yönelik ilaçlar, başta metronidazol ve türevleri kullanılır.

20 Temmuz 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 20 Şubat 2017 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın