Türk Kadının Soğan Suyu ile Sınavı. Yumurtalık Kistleri ve Soğan Suyu Üzerine Çeşitlemeler

30
0

Hoca televizyonda tok sesi ile konuşmaya başlar, elinde sarı bir soğan tutmaktadır: “Orta boy olacak, mutlaka sarı olacak, kırmızı olmaz, midenizde problem var ise kullanmayın lütfen” diyerek seyircinin dikkatini çektiği anda konu mankeni olmadığını ispatlamak için olacak, sunucu hanım kızımız konuya balıklama dalar: “Her kiste iyi geliyor mu Hocam?”

Hocamız kendinden emin babacan bir gülümseme ile “Pek çok farklı yumurtalık kisti var” diyerek açıklamayı derinleştirirken adeta soğuk füzyonun formülünü vermektedir; “Her seferinde taze hazırlanacak”.

Konuyu tahmin ettiniz sanırım. Soğan suyunun yumurtalık kistleri üzerine muhteşem iyileştirici etkisi. Nasıl? Bilmiyorsunuz? Hadi canım!

Soğan suyunun asla yurdum insanı tarafından sorgulanmayan ve Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı ünvanı ile kutsanmış Hoca’mız tarafından yurdumun her köşesinde artık bilinen kadının yumurtalıkları üzerindeki muhteşem etkilerinden bahsediyoruz tabii ki.

Örneğin size bu satırları yazan ve mesleğini karınca kararınca yapmaya çalışan fakir kulunuzu ele alalım. Son 4-5 yıldır yumurtalığında farklı farklı tipte kistlerden muzdarip olup “soğan suyu” kürü uygulamadan gelen hasta sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Örneklemek gerekirse hemen verebilirim. Çok değil 1 ay önce kulunuza şifa için başvuran 18 yaşında hanım kızımız. Genç kızımızın annesi son derece üzgün bir ses ile “2 hafta soğan suyu da verdim doktor bey, işe yaramadı kötü bir şey olmasın?” dediğinde genç hastamızın karnında 25 cm çapında bir kist vardı ve dışarıdan bakan rahatça gebe zannedebilirdi.

İlginç tarafı soğan suyuna cevap vermiyor ise kötü huylu olma ihtimali de artıyordu. En azından inanış bu mihvalde!

Patoloji sonucu “musinöz kistadenom” geldi de hep beraber huzura erdik. Yine de yumurtalığı almadığım için tekrarlama riski var. Neyse konu bu değil. Konu 25 cm.lik kistin soğan suyu ile iyileşebileceğine dair insanımızın derin inancı.

Doğal olarak kişi düşünüyor. Yani hastalarıma doğru bilgiler veremiyor muyum? Bunca bildiklerim yanlış mı? Yani belki de her şey yalan, doğru olan tek şey soğan ve suyu.

Anlayacağınız “Matrix” tadında bir olay. Rüyalarımda Morphius bir elinde soğan diğer elinde mavi hap ile endam edince araştırayım dedim haliyle. En azından hastalarımın fiziksel benim ise ruh sağlığım açısından.

Efenim arama motoruna İngilizce falan “Onion juice” yazarsanız dökülüyor. Örneğin ilk başlarda çıkan naturalwayforhealth adında bir site var (http://naturalwayforhealth.com/onion-juice-for-ingrown-hai…/).

Burada anlattığına göre çikolata kistlerine yani endometriozise, endometriomalara çok iyi geliyor. Sabah kahvaltı öncesi ve akşam yemeği öncesi içmek gerekiyormuş. Yan etkisi yok dedikten sonra “Aman 15 günden fazla kullanmayın ha!” diye de sıkı sıkı tembihliyorlar.

Şimdi serde akademik kariyer olunca insan ister istemez neye göre iyi geldiğini sorguluyor. Gerçi ülkemizde “sorgulamak” ayıpmış gibi bir hava giderek hakim olsa da, biz hala buralardayız ve işimiz açıkçası sorgulamak.

Neden ve neye, hangi bilgiye dayanarak iyi geldiği iddia ediliyor diyerek yazının sonuna bakıyoruz kaynak gösterilmiş mi? YOK.

Oysa ben bile biraz araştırınca sizinle birazdan paylaşacağım baya ciddi akademik makaleler buldum soğan ve soğanın suyu hakkında. Ancak yabancı ve Türkçe doğal beslenme detoks kürü sitelerin hiçbirinde kaynak gösterilmiyor.

Hatta bazı yabancı siteler ve bloglarda hocalarımızın Türkçe sitelerine atıfta bulunuyorlar. Körler sağırlar birbirini ağırlar babında bir durum anlayacağınız.

Ancak konumuz bu isimsiz kimin yazdığı belli olmayan siteler değil.
Konumuz soğan ve dahi suyu yumurtalık kistlerine iyi geliyor mu gelmiyor mu ve tabii ki televizyonlarda boy gösteren ve sizlere bu tip bitkisel reçeteler veren “Hoca”mızın, “Hoca”larımızın söylediklerinin doğruluğu.

Efendim yumurtalık kistlerini burada detaylandırmayacağım. İsteyen (biraz reklamın kimseye zararı yok 😊) internet siteme girer ve okur. Ancak genel bir bilgi verelim. Yumurtalık kistlerinin önemli bir kısmı “fonksiyonel kist” dediğimiz her adet döngüsünde oluşabilecek ve kendiliğinden gerileyen kistler. (1)

Hani derler ya; “Adetle atılır canım hiç bi şeycik olmaz”. İşte tam da bu bahsedilen kistlere “Fonkisyonel kist” diyoruz. Bu kistlerin patolojik yani iyi huylu olsalar bile problemli kabul edilebilmeleri için 6 aydan uzun süredir sebat etmeleri ve ameliyat edilmeleri içinde en az 8 cm olmaları gerekir. (2, 3)

Literatüre baktığınızda bu kistler hakkındaki akademik makalelerin bile 2000li yılların başı ve öncesine ait olduğunu görürsünüz. Zira konu ele alınıp defalarda tartışılmış ve bu kistlerin ne yaparsanız yapın, okur musunuz, üfler misiniz yoksa soğan suyu ya da ne bileyim deve dikeni mi yedirirsiniz bilemem ama kendi kendilerine 3 ay sonunda geriledikleri anlaşılmıştır. (4)

Hatta hala bazen tedavi amaçlı doğum kontrol hapı verse dahi bu hapların fonksiyonel kistlerin gerilemesi üzerine etkisi YOKtur! Bu bilgi 2009 yılında yayınlanan ve 7 farklı randomize çalışmayı değerlendiren bir Cochrane analizine dayanmaktadır.

Ez cümle sağlam araştırmadır. (5)

Neyse gelelim soğan, suyu ve farllı yumurtalık kistleri üzerine etkisine. Son söyleyeceğimi şimdi söylemek isterim: Soğan Suyu ve Yumurtalık Kistleri Tedavisi arasında ilişki YOKTUR. Böyle bir akademik bir bilgi de YOKTUR.

Pubmed denilen bir akademik araştırmaları derleyen yayınlanan bir web bazlı bilgi “deposu” var. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Öyle her akademik dergi ve makale buraya giremez. Ve birileri bir konudan bahsediyor ise ve bizim gibi buralarda akademik titri ile ortalıkta endam eyliyor ise açarız bu siteyi ve adının baş harfi ile soyadını yazar bakarız. Neymiş, kimlerdenmiş bu arkadaş diye. (Örneğin Akhan S. Yazarsanız bu garip kulunuz ile ilgili verileri döker!)

Link burada denemesi bedava 😊: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

Neyse işte bu siteye her türlü anahtar kelimeyi girerek baktım. YOK! Hani “Belki yanlış baktın nereden bilelim doğru kelimeyi araştırdığını” diyecek olursanız, anahtar kelimeler aşağıda, en azından bir kısmı:

“Onion (+juice), endometrioma treatment”; “functional ovarian cysts, onion (+juice); “Ovarian cysts, onion (+juice)”. Evet anahtar kelimeler bunlar yumurtalık kistleri ile ilgili hiçbir şey çıkmıyor.

Ama sonra anladım. Aslında bu kelimeleri girince tek bir makale çıkıyor. İran’dan yapılan ve kaliteli bir akademik makale:

Ebrahimi-Mamaghani M, Saghafi-Asl M, Pirouzpanah S, Asghari-Jafarabadi M. Effects of raw red onion consumption on metabolic features in overweight or obese women with polycystic ovary syndrome: a randomized controlled clinical trial. J. Obstet Gynaecol Res. 2014; 40(4):1067-1676.
Makaleyi kaynakça kısmına değil de buraya özellikle koymamın birkaç nedeni var. Anlatacağım.

Soğan ve suyu ile ilgili bir çok akademik araştırma mevcut. Peki soğan neye iyi geliyor? Kolesterole!

Evvettt doğru duydunuz. Metabolik olarak sizlerin “kötü” kolesterol olarak bildiğiniz kolesterolü kesinlikle düşürüyor. Az düşürüyor çok düşürüyor ama belli oranlarda düşürüyor.

Çalışmalar arasında farklılıklar olsa da etkisi olduğu kesin.
Ayrıca bu etkisini göstermesi için suyunu içmenize de gerek yok. Çiğ, buğulama vs fark etmiyor. Nasıl isterseniz öyle yiyebilirsiniz. Sadece kızartmayın 😊 O zaman takdir edersiniz ki kolesterolünüzü fırlatması kesin yağdan dolayı.
Peki bu yumurtalık kisti ve soğan suyu muhabbeti nereden geliyor?

Kolesterolün yüksek olduğu ve yumurtalıklar ile ilgili bir sendrom
var: Polikistik over sendromu (PCOS). İçinde kist sözcüğü geçtiği için halk tarafından da karıştırılan bir durum ve İran’da yapılan araştırma tam da bu hastalarda özellikle obes olanlarında soğanın kolesterol üzerine etkisini araştırıyorlar.

PCOS’daki kistler bildiğiniz yumurtalık kistleri değil. Bunlar büyüklükleri 7 ila 11 mm arasında değişen ve metabolik problem nedeniyle oluşan çok küçük folliküler yapılar.

İşte muhteşem “Hoca”mız bence burada işleri biraz karıştırmış ve soğanın tüm yumurtalık kistlerine iyi geldiğini iddia eder hale gelmiş! Başka bir açıklama bulamadım ben.

Diğer bir problem de soğanın tipi hakkında. Abi ne diyor? “Sarı soğan olacak, kırmızı kullanmayın” Yani Allah rızası için İran’dan yapılan yayının başlığına bakın bir zahmet. “Effects of raw red onion consumption” yani “Çiğ kırmızı soğanın etkileri”.

Araştırıp okumak güzel şey böylece sarı soğanın da tipleri olduğunu ve bu tiplere göre metabolik etkileri bulunduğunu öğrendim. “Hoca”mız bunda da hiç bahsetmiyor. Efendim bildiğimiz sarı soğan’ın “Destiny” ve “Cavalier” tipleri mevcutmuş. Ve bu 2 tip sarı (ya da esmer) soğanın metabolik etkileri de farklı azizim.

Konuyu daha iyi anlatmak adına 3 ay önce arayan hastam ile aramda geçen muhabbeti aktarmak isterim.

Hastam 21 yaşında, vücut kitle indeksi obes sayılan 31 kg/m2 civarındaydı. PCOS tanısını alacak klinik ve laboratuar özellikler mevcuttu.
Ve adetlerini 3-4 ayda bir görüyordu ki PCOS’larda tipiktir.

Neyse tedavide ilaç vermek vermek yerine sıklıkla kilo vermesini öneririm hastaya. Zira harbiden “Büyük Hoca”mız L.Speroff’un meşhur bir denklemi vardır: Obes PCOS 2 ay içinde kilosunun %10’unu verir ise adetleri %67 geri döner hatta gebe kalmak istiyor ise güzelce gebe kalır.

Hanım kızımız beni aradı ve adetlerinin düzeldiğini çok mutlu olduğunu söyledi.
Sonra da “Hocam şimdi sizler çok önem vermiyor, inanmıyorsunuz ama bunu soğan suyu ve altın çileğe borçluyum” dedi. Kilo verip vermediğini sordum 14 kilo verdiğini söyledi.

Anlayacağınız hastama göre adet görmesinde kilo vermesinin hiç önemi yoktu önemli olan soğan suyu ve onun sihirli etkisi idi.

Peki nasıl zayıflıyor derseniz. Soğan suyu mide için çok asidik. Gastrit ve belki de ülser yapıyor. Gel de ye yiyebilirsen 😊

Sonuç olarak soğan ve suyunun bazı metabolik etkileri var gerçekten kolesterol üzerine olumlu etkileri de olabilir ama yumurtalık kistleri ile hiç ama hiç ilgisi yok dostlarım.

Siz gene kızlarınıza içirip geleceksiniz biliyorum ama en azından bir nebze bilginiz olsun. Bu arada uyarımızı yapalım, gastrit gibi mide şikayetleriniz var ise zinhar kullanmayın.

Sevgi ve Saygı ile
İyi ki varsınız…

Kaynakça
1. https://suleymanakhan.com/fizyolojik-basit-over-kistle…/
2. https://suleymanakhan.com/basit-yumurtalik-kistlerinin…/
3. http://reference.medscape.com/featu…/slideshow/ovarian-cysts
4. Graf M, Krüssel JS, Conrad M. et al. Regression of functional cysts: high dosage ovulation inhibitor and gestagen therapy has no added effect. Geburtshilfe Frauenheilkd. 1995; 55(7): 387-392.
5. Grimes DA, Jones LB, Lopez LM, Schulz KF. Oral contraceptives for functional ovarian cysts. Cochrane Database Syst Rev. 2009(2):CD006134.
6. Ostrowska E, Gabler NK, Sterling SJ et al. Consumption of brown onions (Allium cepa var. cavalier and var. destiny) moderately modulates blood lipids, haematological and haemostatic variables in healthy pigs. Br J Nutr. 2004; 91(2):211-218.

21 Temmuz 2017 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 21 Temmuz 2017 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın