Kız Çocuklarında Vajinal Akıntı ve Tedavisi

42
0

Kız çocuk dünyaya geldikten 24 saat sonra vaginasında mikroorganizmalar kolonize olur ve vaginal eko sistem oluşmaya başlar. Vaginal -eko sistem, kadının tüm yaşam siklusu boyunca, ölünceye kadar varlığını sürdürür. Son derece kırılgan ve değişken bir sistemdir. Dolayısıyla gerek iç (örneğin gebelik) gereks dış (örneğin antibiyotik kullanımı) etkenler ile kolayca bozulabilir.

Üreme çağındaki bir kadının vaginasında 6-9 farklı bakterinin kolonizasyonu söz konusudur. Bir gram vajinal sekresyonda 10-20 milyon vajinal bakteri bulunurken ağız kavitesinde 1 gram sekresyonda 100 milyon bakteri ve 600 farklı bakteri kolonizasyonu bulunmaktadır.  Şimdi söyleyince size garip gelebilir ama oral kavite vajinadan kat kat daha fazla bakteri kolonizasyonuna sahiptir. Buna ikincil olarak oral kavitedeki bağışıklık sistemi son derece güçlüdür

Yenidoğan kız bebeğin vajinası, annesinden geçen östrojenin etkisiyle yetişkin bir kadınınki gibidir. Ph’sı asidiktir, yetişkin kadının sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Ancak bu östrojenik aktivitenin etkisi, doğumdan anneden gelen östrojenin sonlanması sonrası ortadan kalkar. Östrojenin geç etkileri, örneğin perineyi koruyucu etkisi 1-2 yıl daha devam etse de, sonuçta en geç 2 yıl içinde ortadan kalkar. Takip eden çocukluk döneminde östrojenik etki olmadığı için kız çocukların vaginası her tür bakterinin kolonize olmasına açık hale gelir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlayacağınız gibi, çocukluk çağının genital sistem açısından kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Çocukluk çağında, anneden geçen östrojenin etkisinin kaybolduğu 1-2 yaşından sonra ki dönemden püberteye kadar (püberte ile östrojenik aktivite başlayacaktır) östrojenik aktivite olmadığı için vajinada laktobasil bulunmaz. Laktobasillerin olmadığı ortamda vajina her türlü infeksiyon ajanına açıktır. Bu nedenle çocukluk çağında akıntı başladıktan sonra kolay kolay tedavi edilemez, oldukça dirençlidir. Doğal savunma mekanizmalarının olmaması ilaçların etkisini azaltır. Tekrarlayan vajinal infeksiyonların bu dönemde sık olmamasının temel nedeni budur.

Aile ile konuşurken var olan vajinit tablosunun ileride çocuklarının doğurganlığına zarar vermeyeceğini, ama akıntının tamamen geçmesinin de zor olduğunu anlatmak gerekir. Tedavi öncesi kız çocuğu 4-5 yaşından büyükse mutlaka doğrudan hasta ile konuşulması (bu biraz tecrübe gerektirmektedirJ ) örneğin tuvalet sonrası perinesini nasıl temizlediğinin sorgulanması veya birilerinin yardımcı olup olmadığının sorgulanması, yuvaya gidiyorsa öğretmenleri ile konuşulması gereklidir.

Tedavide bu süreçte çok farklıdır. Kız çocuklarının vajinal infeksiyonlarının tedavisinde ilk tercih ASLA antibiyotik tedavisi OLMAMALIDIR. Çok ayrı  bir tedavi şeması vardır. Çocuklarda görülen akıntılarda tedavide ilk aşama daima genital hijenin öğretilmesidir. Anneye tuvalet temizliğini nasıl yapması gerektiği gösterilir. Kız çocuk hangi tip tuvaleti kullanırsa kullansın bacaklarını kapatarak idrar yapacaktır. Bu durum var olan infeksiyon ortamını daha da tetiklemesi ile sonuçlanır. Anneden ve/veya bakıcıdan çocuğa bacaklarını açtırarak idrarını yaptırmaları söylenmelidir.

Çocuğun genital bölgesi yıkanırken sabun asla kullanılmamalı ve kurulama kağıt havlu veya tuvalet kağıdı ile yapılmamalıdır. Bunların yerine el havlusu kullanılmalıdır. Tedavi sürecinin başında antibiyotik kullanılmamalı sadece kültürde üreme olursa (üreme sıklığı %15-25 arasındadır) antibiyotik verilmelidir. Tercih edilmesi gereken mekanik vajinal temizleme yöntemleridir. Tedavi bu şekilde yapılmalıdır, bu arada mutlaka vajinal kültür alınması unutulmamalı ve biraz önce söylediğim gibi gerekirse antibiyotik verilmelidir.

Antibiyotik başlanması gerekiyorsa en az 10 gün ideali 14 gün mutlaka kullanılmalı, ailede bu konuda uyarılmalıdır.

22 Ağustos 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 10 Şubat 2017 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın