Kız Çocuklarında Yumurtalık Kistleri

17
0

Kız Çocuklarında Yumurtalık Kistleri

Kız çocuklarında ve ergenlerde yumurtalıklarda kist saptanması son derece nadirdir.

2000 yılında ABD’de 0-14 yaş arası kız çocuklarında adneksiyal kitle görülme sıklığı; 0-10 yaş arası 1/1.000.000 ve 10-14 yaş arası 8/1.000.000 olarak saptanmıştır. (Schultz K.A.P. Clin. Obstet. Gynecol. 2006)

1. Yenidoğan döneminde ve 1 yaşına kadar görülen yumurtalık kistleri: İlk olarak anne babanın bilmesi gereken (doktorun zaten bildiğini varsayıyoruz :-)); doğum sonrası 1 yaşına kadar karın içinde bir kitle saptanırsa ilk 2 tanıdan biri mutlaka yumurtalık kaynaklı kistik yapı olmalıdır! Bunun sebebi anneden geçen ve normal olarak hipofiz bezinden salgılanan, yumurtanın gelişmesini sağlayan FSH hormonudur. Anneden geçen FSH hormonu ile yumurtalıklarda kistik yapılar tetiklenebilir. Ama bu kistler iyi huyludur ve müdahale gerektirmez. Bazen (çok ama çok nadiren) yumurtalığın kendi etrafında dönmesine bizim “torsiyone over” dediğimiz çocukta şiddetli karın ağrısı ile giden tabloya sebep olabilirler.

Yeni doğmuş bebekte vajinal kist

2.Çocuklukta Yumurtalık Kistleri:

 Çocuklarda da yumurtalık kisti oluşabilir. Bunun da sebebi aslında sizsiniz. Sizden geçen hormonların kızınızın yumurtalığını uyarması sonucu iyi huylu kistlerin ortaya çıkabilir. Bu kistler genellikle ince cidarlı içi sıvı dolu “basit kist” olarak değerlendirdiğimiz, fazla da kaile almadığımız kistlerdir. Peki sorun çıkartırlar mı? Evet bazen. Çıkarabilecekleri en önemli problem kistin yumurtalık ile beraber kendi etrafında dönerek “torsiyone” olması sonucu şiddetli ağrı ile karakterize, aile açısından korkutucu bir tablonun ortaya çıkmasıdır. Bu durum nadirde olsa gerçekleşebilir. Ortaya çıkan ağrı o kadar şiddetlidir ki, aile ne yapacağını şaşırır, acil ameliyatlar yapılır, yumurtalık alınır! Kötü senaryo budur. Ama  korkmamanızı, yapılabiliyorsa laparoskopik girişim ile yumurtalığı asla alınmayarak sadece normal konumuna döndürülerek cerrahinin sonlandırılması gerektiğini de söyleyeyim. Peki başka ne olabilir. Kistin kendisi hormonal açıdan aktif olabilir ve salgıladığı hormonlar kızınızda erken gelişime, bunun sonucunda uzun vadede boy kısalığına neden olabilecek bir dizi olayı tetikleyebilir. Dolayısıyla hormon düzeylerine göre pediatrik endokrinologlarla konuşularak ameliyat kararı alınabilir. Ama bir kez daha vurguluyorum asla yumurtalığı alınmaz. 

Peki belli bir büyüklük var mı ameliyat endikasyonu için?? Evet çocuğunuzda 6 cm üzeri ve 3-6 aydan fazla sebat eden yumurtalık kisti varsa, belirti (ağrı, karında şişkinlik v.s.) ameliyat edilebilir. Ama tekrar söyleyeyim asla yumurtalık alınmaz ve daima laparoskopik cerrahi tercih edilir.

Yumurtalık kistleri söz konusu olduğunda kızlarımla ilgili en önemli problemi aileler oluşturuyor. Asla sabırlı davranmayan aile kötü huylu bir şey olabilir gerekçesiyle daima hemen kızlarını ameliyat ettirmek istiyorlar. Sabırlı olun. Yukarıdaki verileri bir kez daha okuyun lütfen. Kötü huylu olma ihtimali son derece zayıftır. Kistin yırtılması ve torsiyonu nadirdir. Olursa da sorun değil gerekli müdahale yapılır. Dedim ya sabırlı olursanız kızınızdaki kistin 6 ay içinde gerilediğini göreceksiniz. 

21 Ağustos 2012 tarihinde Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 10 Şubat 2017 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Bir cevap yazın